Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
PRIREDITVE > PREVARE
Vrsta prireditve: Kulturne prireditve
Datum: 15.12.2018, zacetek ob 19:30
Kraj: Kulturni dom Dobrova
Organizator: KUD Dobrova
Kontakt: 031 344 707 (Miha), 031 341 270 (David), gsdobrova@gmail.com
Opis prireditve
Komedijo Prevare bo v režiji Gorazda Žilavca uprizoril Teater Janez Jalen Notranje Gorice.

JERA IVANC:
slovenska klasična filologinja, dramatičarka, dramaturginja, prevajalka in publicistka. Je hči igralca Braneta Ivanca in scenografke Mete Hočevar ter sestra režiserja Jake Ivanca. Maturirala je na Gimnaziji Bežigrad, na ljubljanski Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani pa pridobila diplomo iz grškega jezik s književnostjo ter diplomo iz latinskega jezika s književnostjo.
Piše dramska dela zasnovana na starogrški, starorimski in slovanski mitilogiji, prevaja iz stare grščine in latinščine. Objavlja prispevke in prevode v različnih strokovnih in znanstvenih revijah ter gledaliških listih. Je aktivna članica Društva za antične in humanistične študije, ki živi in dela v Ljubljani in na Križni gori. Po motivih ene od zgodnejših renesančnih komedij Gl'ingannati (Prevarani) je napisala tudi dramsko besedilo Prevare.

PREVARE:
je majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija, v kateri je ves čas v ospredju "kako" uprizoriti. Devet radoživih komedijantov se pred občinstvom po zgledu commedie dell'arte virtuozno preoblači in hipoma značajsko preoblikuje kar v devetnajst komedijskih vlog. Zaplet zgodbe je precej preprost: izgubljeni dvojček Gianluigi Buffon Trapattoni se znajde v Modeni ravno v trenutku, ko njegova dvojčica Monica Bellucci Trapattoni, preoblečena v fanta in s tem na las podobna svojemu bratu, pobegne iz samostana, kamor jo je poslal oče, ki jo želi omožiti z bogatim vdovcem Carlom Ancelottijem. Monica se kot paž zaposli pri meščanu Francescu Tottiju in se vanj zaljubi, a on ljubi Ancelottijevo hčer Gianno Naninni Ancelotti, ta pa se ogreje za njegovega paža – torej Monico. Iz tega sledi kup komičnih zapletov, za katere poleg zamenjav dvojčkov poskrbi tudi pisana paleta ostalih likov, od preživetveno nabrite služinčadi do predstavnikov obrtništva, zaljubljenih študentov in celo predstavnice najstarejše obrti. Vse te like povezuje ozračje renesančne prebujenosti telesa in energično-komičnega prikaza občutno različnih karakterjev zgodbe.

VSTOPNICE bodo na voljo uro pred predstavo v preddverju Kulturnega doma Dobrova.

SE VIDIMO NA DOBROVI!

Pripravil/-a: Tadeja Plestenjak

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2019. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.