Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Obvestila
Vrtci se bodo septembra spet napolnili
Datum objave: 21.5.2020

Marca vsako leto poteka vpis otrok v vrtec. Zaradi razmer se je letos vpis podaljšal do 16. aprila 2020.  Statistika vpisa otrok v vrtce na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec pa kaže, da je število novo vpisanih otrok vsako leto manjše.

Javni razpis za vpis otrok za šolsko leto 2020/21 v vrtcih Občine Dobrova - Polhov Gradec je potekal od 9. marca do 16. aprila 2020. Na dan 17. 4. 2020 so vrtci v občini skupno prejeli 80 vlog otrok, ki so občani naše občine ter se želijo na novo vpisati v vrtec, kar jasno nakazuje, da število vpisanih otrok občanov naše občine upada. Za ponazoritev lani je prispelo 81 takih vlog, leto prej 89, leta 2017 114 vlog, 124 vlog pa so vrtci prejeli v letu 2016. Statistika nas tako pelje do leta 2013, ko je bilo prejetih kar 156 vlog za vpis otroka v vrtec. Pregled starosti vpisanih otrok pa kaže, da 8 vlog pripada otrokom drugega starostnega obdobja, 49 vlog prvemu starostnemu obdobju, 23 vlog pa se nanaša na otroke, ki na dan 1. 9. 2020 ne bodo izpolnjevali starostnega pogoja za vpis v vrtec oz. starosti 11 mesecev. 

Vrtci na območju naše občine (vrtci v Črnem Vrhu, Polhovem Gradcu, Šentjoštu, Brezju in na Dobrovi) bodo v prvem krogu skupno sprejeli 68 otrok s stalnim prebivališčem v naši občini, in sicer 8 otrok drugega starostnega obdobja, 48 otrok prvega starostnega obdobja in 12 otrok, ki na dan 1. 9. 2020 ne izpolnjujejo omenjenega starostnega pogoja. Praksa preteklih let pa je pokazala tudi, da navedene številke še niso končne – starši pogosto vlogo iz različnih razlogov umaknejo, posledično pa tudi ne pride do podpisa pogodbe. Tako se sprostijo dodatna mesta v vrtcu, ki jih zapolnijo otroci na čakalnem seznamu. Vrtec pa lahko pridobi dodatna mesta tudi upoštevajoč število otrok, ki iz vrtca napredujejo v šolo, a ta številka niha glede na generacijo. V letošnjem letu je kar 14 otrok, od tega 11 otrok na območju Dobrove, katerih starši še razmišljajo o odlogu vpisa v šolo.

Končno in uradno število sprejetih otrok bo sicer znano po zaključenem postopku vpisa. Takrat se bo tudi oblikoval centralni čakalni seznam za sprejem otrok. Staršem otrok na čakalnem seznamu bo ponujeno prosto mesto v drugi enoti vrtca v občini trenutno so prosta mesta še v enotah vrtca Polhovega Gradca. A ne glede na statistike, je eno jasno. Vrtec je pomemben člen naše družbe, saj staršem omogoča vrnitev v službeno okolje, ter je hkrati ena izmed ključnih ustanov v življenju otroka, saj vzgaja, uči in spodbuja.

Pripravil/-a: Lucija Rus

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2020. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.