Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Urejanje zunanjih površin v okolici šol in vrtcev
Datum objave: 16.4.2020

V času epidemije koronavirusa se včasih zdi, da se je življenje v Sloveniji ustavilo, vsa pozornost pa je usmerjena le k premagovanju ovir, ki jih je ta nepričakovani izziv postavil pred nas. Z zmanjšanim tempom pa življenje teče tudi v naši občini, a daleč od tega, da bi se ustavilo.

Šolska in vrtčevska vrata so v tem času izrednih razmer zaprta, a kljub temu se v naši občini na območju šol in vrtcev dogaja veliko. Občina Dobrova - Polhov Gradec se namreč zaveda, da je potrebno vlagati v razvoj področja varstva, vzgoje in izobraževanja, saj je podpora najmlajšim generacijam najboljša naložba za prihodnost. V podporo trditvi lahko navedemo, da je občina v desetletnem obdobju od 2010 do 2019 namenila za omenjeno področje 24.602.270 € proračunskih sredstev. Samo za področje dejavnosti vrtcev se je v omenjenem obdobju namenilo sredstva v višini 10.342.056 €. Šolam in vrtcem občina s temi sredstvi pomaga na različne načine od obnove prostorov, nakupa računalniške in druge opreme, do nakupa šolskih vozil, ureditve zunanjih šolskih površin in številnih drugih posodobitev. Dodatno pa v skladu z Letnimi programi športa za posamezna leta občina omogoča Osnovni šoli Dobrova in Osnovni šoli Polhov Gradec ter pripadajočim vrtcem tudi brezplačno uporabo drsališča in drsalk v primeru organizacije športnih dnevov na drsališču. Tako je v šolskem letu 2019/2020 Vrtec Dobrova organiziral 4 športne dopoldneve, učenci OŠ Dobrova so se devet dopoldnevov prepustili športnemu duhu na drsališču, OŠ Polhov Gradec je za svoje učence organizirala 6 športnih dnevov, po eno dopoldne pa so uživali na ledeni ploskvi tudi učenci POŠ Šentjošt in POŠ Črni Vrh.

Letošnja pomlad pa je namenjena ureditvi zunanjih površin v okolici vzgojno-izobraževalnih ustanov. V enoti vrtca Brezje se je tako že zgodilo kar nekaj posodobitev, in sicer postavitev nadstreška nad vhodom v vrtec, postavitev ograje ob klančini pred vhodom, do konca aprila pa sledi še ureditev zunanjega igrišča z nasutjem zemlje, ravnanjem in utrditvijo terena. Posebna pozornost pa bo namenjena območju pod drevesom, kjer je predvidena tudi setev trave kot predpriprava za postavitev igral. Na območju POŠ Črni Vrh pa  bodo do konca meseca aprila izvedena naslednja dela: odstranitev tis ter izkop panjev, dosutje zemlje na mesto panjev, obrez žive meje (smreke) in ostalih grmov ter dreves.

Velja pa omeniti, da dela skladno z željo po urejeni okolici v celotni občini potekajo tudi na površinah športnorekreacijskih objektov na prostem, ne le v okolici šol. Bolj dodelan okoliš je tako dobilo naselje Devce, kjer se je na pobudo in soglasje krajanov odstranilo dotrajano balinišče in betonske škarpe, z nasutjem in ravnanjem zemlje ter setvijo trave pa odstranilo še zadnje sledi dotrajanih struktur, ki so do tedaj kazile izgled. Prostor bo tako še naprej namenjen različnim aktivnostim. Krajani so pridobili predvsem odprt prostor za neformalno in prijetno druženje otrok, mladih in starejših, tako pa se bo okrepila tudi medgeneracijska povezanost. V aprilu bosta na Devcah postavljeni še prvi dve klopci iz izbrane arhitekturne zasnove urbane opreme, ki bosta nakazali enotnejšo vizualno podobo, za katero si prizadeva naša občina. 

Lucija Rus

Pripravil/-a: Simona Kostrevc

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2020. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.