Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
5. delavnica Zdravje na vsakem koraku: Rdeča luč za starše
Datum objave: 6.12.2019

Zavod Varna pot je organizacija, ki združuje prizadevne posameznike, ki stremijo k Viziji NIČ. Želja po zmanjšanju števila poškodovanih in umrlih na naših cestah je krovno vodilo zavoda, ki pomen odgovornega, zavednega in premišljenega ravnanja v prometu poudarja z delom na več področjih. Člani zavoda tako skrbijo za psihosocialno pomoč žrtvam prometnih nesreč, njihovim svojcem in povzročiteljem prometnih nesreč, izvajajo preventivno-izobraževalne programe, kot so Ju3 na cesti, 5x STOP je kul in 4 prometna deteljica, ter organizirajo raznovrstne dogodke za vse udeležence v prometu, ne le voznike tudi za kolesarje, pešce, sopotnike in ostale, ki se v želji po mobilnosti vključujejo v promet, saj vsi lahko prispevajo k varnosti v le-tem. Moto sodelavcev Zavoda Varna pot je namreč tudi jaz lahko storim nekaj za večjo prometno varnost.

Izobraževanje na področju prometa je pomemben dejavnik v preprečevanju preštevilnih prometnih nesreč. Starši in ostali odrasli, pa naj bodo to delavci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sorodniki ali znanci, imajo kot zgled otrokom velik vpliv na ravnanje najmlajših udeležencev v prometu. Temu je pozornost namenila 5. delavnica Zdravja na vsakem koraku, na kateri je ustanovitelj Zavoda Varna pot g. Robert Štaba obiskovalcem predstavil enega izmed njihovih projektov. Rdeča luč za starše si prizadeva za povezovanje staršev in institucij, ki delujejo na področju varne mobilnosti in splošnega dviga nivoja kulture v prometu, ter spodbuja starše k nadaljnjem izobraževanju o prometnem sistemu, da bodo lahko znanja prenašali tudi na svoje otroke. Vse besede o predstavitvi dejavnosti zavoda in omenjenega programa pa je čustveno osmislila osebna izpoved o izgubi družinskega člana v prometni nesreči. Kogar k varnem udejstvovanju v prometu ni spodbudilo predavanje Zavoda Varna pot, ga je nedvomno predstavljena izkušnja, ki je za vedno tragično zaznamovala življenja sorodnikov in prijateljev žrtve prometne nesreče. Posledice prometnih nesreč, ki jih lahko povzroči že samo trenutek nepozornosti ali sosledje nepredvidljivih dogodkov, so vedno neprizanesljive do vseh – žrtev, njihovih svojcev in povzročiteljev. Zato je pomembno, da vsi v udeleženci v prometu poznamo svojo vlogo pri vzpostavljanju varnosti.

Delavnica je bila v prvi vrsti namenjena staršem, saj je ureditev prometa v okolici šole, nepravilno parkiranje na tem območju ter varnost otrok na poti do šole ter v prometu na splošno, ena izmed pogostih tem najbolj perečih debat. A na žalost so med obiskovalci predavanja prevladovali le starejši občani in strokovni sodelavci šole ter vrtca, staršev pa je bilo med njimi malo. Razočaranje nad slabo udeležbo staršev je izrazil tudi ravnatelj Osnovne šole Dobrova, g. Viljem Kovačič, ki je dodal še, da je kljub vsemu pripravljen na nadaljnji dialog v zvezi z omenjeno problematiko, saj je varnost otrok še vedno na prvem mestu. Mnenju se je pridružila tudi svetovalna delavka Osnovne šole Dobrova, ga. Petra Prevec, ki je zadovoljstvo nad izrednim predavanjem opisala z besedami: "Vsi, ki smo bili na včerajšnji delavnici, smo odšli domov nekoliko drugačni, pod vtisi." To pa je bil tudi namen predavanja – opomniti posameznike, da je moč za preprečitev prometnih nesreč v naših rokah.

Zapisala. Lucija Rus

 

Vsem udeležencem je bil na delavnici predstavljen filmček Vizija NIČ (Za nemo statistiko stojimo ljudje z imeni in priimki. Izberimo zdravje in življenje. Prispevaj svoj delež k uresničevanju VIZIJE NIČ). Na željo Roberta Štaba, predstavnika Zavoda Varna pot, objavljamo povezavo.

Pripravil/-a: Sandra Nartnik

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2020. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.