Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Preventivna akcija Pešec, bodi viden, bodi previden
Datum objave: 24.10.2019

V ponedeljek, 21. oktobra 2019, je na ploščadi pred OŠ Dobrova potekala prometno preventivna akcija Pešec, bodi viden, bodi previden.

Svet za preventivno in vzgojo v cestnem prometu Občine Dobrova-Polhov Gradec je v sodelovanju z  Agencijo Republike Slovenije za varnost v prometu (AVP) in Policijo želel opozoriti na nevarnosti, s katerimi se srečujemo vozniki avtomobilov, pešci ter ostali udeleženci v prometu. Prav pešcem je bila akcija še posebej namenjena, tistim najmlajšim in starejšim, saj so ti v prometu najbolj ogroženi. Za občane so organizatorji dogodka pripravili več demonstracijskih naprav: vstopili so lahko v šotor Vidko, se stehtali na naletni tehtnici, ki prikazuje naletno težo posameznika pri hitrostih 50 in 90 km/h, ter preizkusili alko-set. Ta je posamezniku omogočil, da je nosil očala, ki simulirajo alkoholiziranost oziroma zmanjšane sposobnosti zaradi vpliva močnih zdravil v kombinaciji z drogami, pri tem pa opravil krajši poligon.

Največ pozornosti pa je pritegnil Vidko, šotor v katerem se je vsakdo lahko sam prepričal, kako pomembna je uporaba odsevnih teles, kadar smo v vlogi pešca. Ob vstopu v šotor nas je zajela tema v njej so se lesketale le tri kresničke, ki so namigovale, da pred nami stojijo trije pešci. Ko je sodelavec AVP s svetilko posvetil pred seboj, smo se o tem lahko prepričali. Vestna tričlanska družina se je opremila z odsevnimi telesi ter tako poskrbela, da je bila vidna. Šele ko je luč posvetila v vse kotičke šotora, smo opazili še nekaj – še četrtega pešca, ki ga zaradi temnih oblačil in odsotnosti kresničke, ni videl prav nihče. Lekcija, da bi v primeru, da bi se taka situacija ponovila na pravem pločniku, lahko le ugibali, ali bi voznik četrtega pešca opazil dovolj zgodaj, da bi se mu izognil, je vsem obiskovalcem akcije zagotovo ostala v spominu. Da pa bi se obiskovalci preventivne akcije na novo pridobljena znanja spomnili tudi v vsakodnevnem življenju, so vsi prejeli odsevne predmete, kot so odsevni trakovi in kresničke, ter letake, ki opozarjajo na varno udejstvovanje v prometu.

 Slika 1 (2,3 MB)
 Slika 2 (2,3 MB)
 Slika 3 (2,4 MB)
 Slika 4 (3,0 MB)

Pripravil/-a: Simona Kostrevc

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2020. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.