Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
O demenci na zaključku delavnic
Datum objave: 4.3.2019
V soboto, 23. februarja je prostorih osnovne šole Polhov Gradec potekala zaključna delavnica Zdravje na vsakem koraku, ki jo je obogatilo predavanje prof. dr. Zvezdana Pirtoška o bolezni tega stoletja – demenci, otrokom pa je dopoldne popestril klovn Jaka in druščina.
Odličen odziv obiskovalcev zadnje delavnice je bil zgovoren podatek, kako močno je zavedanje glede problemov in posledic bolezni možganov, ki ji po besedah predavatelja ne moremo ubežati, lahko jo le odložimo za nekaj let. Poleg spoznavanja funkcij možganov in okvar ter oblik bolezni, je bilo poslušalcem predstavljeno tudi nekaj načinov, ki prispevajo h kasnejšemu obolenju, in sicer: izogibanje stresu in priporočljiva umiritev preko molitve, joge, sprehodov ipd zdrava prehrana in priporočljiva mediteranska dieta kognitivne miselne aktivnosti preko učenja tujega jezika oziroma česarkoli novega spanje, in to ravno prav, kar pomeni med 7 in 9 ur dnevno gibanje, pa naj si bo tek, hoja ali ples druženje in prijateljstvo, ki preprečuje osamljenost. Predavatelj je v izredno zanimivem predavanju načel ogromno tem in vprašanj, ki se porajajo človeku ob soočanju z omenjeno boleznijo ali nekomu, ki na tak način izgubljajo ljubljenega človeka. Slednjim je med drugim svetoval: "Tudi če vaši najbližji ne vedo kdo ste, čutijo kakšni ste, zato bodite dobri in do konca negujte pozitivna čustva do teh ljudi."
Najbolj zvesti obiskovalci delavnic so ob koncu iz rok župana prejeli simbolno darilce in napotilo, naj se delavnic udeležijo tudi jeseni ter spodbudijo še druge, da obiščejo zanimiva predavanja, hkrati pa naredijo nekaj koristnega zase, saj je druženje ena od pomembnejših dejavnikov zdravega življenja posameznika.
Zapisala: Nadja Prosen Verbič
 dsc_0088.jpg (3,4 MB)

Pripravil/-a: Sandra Nartnik

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2019. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.