Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Zakleta grofica bo prebudila turizem na območju Dobrove
Datum objave: 12.11.2018
Občina Dobrova - Polhov Gradec sistematično išče nove in izvirne produkte, ki temeljijo v prvi vrsti na povezovanju lokalih akterjev in lokalnih zgodb. Izhaja namreč iz pozitivne izkušnje primera dobre prakse. Polhov doživljajski park je v letošnjem letu pokazal, da takšne zgodbe lahko nastanejo in da imajo velik turistični potencial, ki privablja v destinacijo izbrano ciljno občinstvo. Poleg tega pa se s tem krepi razvoj zelenega turizma v občini ter t.i. turizem z zgodbo, ki jo zavezuje k temu, da razvoj turistične ponudbe ne gre v smer množičnosti, temveč stremi k ponudbi, temelječi na načelih trajnostnega razvoja.
Nova turistična priložnost se je našla na območju Dobrove. Gre za povsem izvirno zgodbo naslovljeno Zven zaklete grofice, ki lokalno legendo, glasbo in pohodništvo poveže v nov integralni turistični produkt. Izhodišče koncepta, ki ga je osnoval Uroš Grilc, prav tako idejni oče Polhovega doživljajskega parka, je bilo doživetje v naravi oziroma pohodniški turizem, ki je v vzponu tudi med občani, obiskovalci iz lokalnega okolja, širše ljubljanske regije in v splošnem med turisti. Našli so urejano planinsko pot na Gradišče, in sicer z izhodiščem v Podsmreki. Pot se začenja na parkirišču pri Rotar centru, nadaljuje mimo gasilskega doma, po asfaltni cesti, nato pa skozi gozd po označeni planinski poti do vrha Gradišča, ki se nahaja 564 metrov nad morjem. Pot se vrača po enaki liniji na izhodišče, skupna dolžina je nekaj manj kot 4 kilometre, zanj pa je potrebna slaba ura hoje. Ni pa naključje, da ta vrh nosi tudi edinstveno zgodbo o Zakleti grofici, ki  jo je zapisala Dušica Kunaver, priznana kronistka ljudskih pripovedi in legend. Govori o tem, da je na Gradišču pred davnimi dnevi stal grad, v katerem je živela grofica. Nekega dne se je ošabno ozrla v dolino, kjer je stala romarska cerkev in vzkliknila: "Glej Mati božja dobrovska, jaz sem bogatejša in mogočnejša kot ti." V tistem trenutku pa naj bi se zemlja zamajala in treščila naj bi ognjena strela, ki naj bi pod sabo pokopala grad in grofico. Zgodba se tu še ne konča, a preostanek boste lahko prebrali na poti. So pa tu že našteti nekateri elementi, ki jih je avtor zgodbe uspel zvočno povezati – strela, cerkev, zven zlatnikov itd. ter si zamisliti zvočila ob poti, ki bodo zgodbi in izletu dala poseben pečat. Izvirno oblikovana tolkala in brenkala bodo na lesenih podstavkih in bodo umeščena neinvazivno v prostor. V kar največji meri bodo izkoriščala obstoječe dejavnike v okolju, kot so štori, podrta drevesa, ustrezna konfiguracija tal. Tako ustvarjeni zvoki bodo obiskovalce popeljali skozi zvoke gozda, različnih naravnih pojavov, do zvokov povezanih z zgodbo o zakleti grofici, ki se bo markantno zaključil z zvenom cerkvenega zvona na vrhu. S projektom pa bo zgodba prvenstveno dobila tudi likovno podobo, ki jo bo ilustrirala Maša Kozjek.
Projekt že ima pripravljen idejni načrt ter Dokument identifikacije projektnega načrta, ki investicijo vrednoti na 139.413,62 EUR z DDV. Ta bo financirana iz sredstev proračuna občine Dobrova – Polhov Gradec, sredstev partnerjev ter sredstev Evropskega regionalnega sklada. Občina načrtuje pridobitev EU sredstev za sofinanciranje investicije, in sicer na podlagi prijave na 2. javni poziv podpori izvajanja operacij v okviru strategije lokalnega razvoja LAS Barje z zaledjem za leto 2019, 2020 in 2021. Sodelujoči v projektu so poleg občine Dobrova – Polhov Gradec in idejnega vodje Zavoda škrateljc še gozdarji, predstavniki osnovne šole Dobrova ter Planinskim društvom Podpeč Preserje, ki s potjo upravlja.
Zven zaklete grofice bo edinstven produkt, saj gre za oblikovanje prve planinske zvočne poti na Slovenskem. Hkrati pa gre za nov korak k razvoju turizma v občini Dobrova – Polhov Gradec, ki skupaj s Polhovim doživljajskim pakom, drugimi dogodki in produkti Polhograjske graščine, kulinariko, nastanitvami in podobnim postaja tudi turistično uspešna destinacija.
Občinska uprava
 

Pripravil/-a: Mateja Tavčar

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2019. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.