Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Obvestila
Volivci dveh volišč bodo oddali glasove na drugi lokaciji
Datum objave: 23.4.2018

Na ponovljenem referendumu o drugem tiru, letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah in tudi na lokalnih volitvah jeseni bodo občani občine Dobrova – Polhov Gradec glasovali še vedno na 11 voliščih, kot do sedaj, vendar na dveh s spremenjenimi lokacijami sedeža volišča. Razlog za spremembe je uvedba 79.a člena Zakona o volitvah v državni zbor, saj je Ustavno sodišče Republike Slovenije z odločbo poseglo v navedeni zakon, ki po novem določa, da morajo od 1. februarja dalje biti vsa volišča arhitektonsko dostopna invalidom.

Po ugotovitvah državne volilne komisije več kot polovica volišč v Republiki Sloveniji tega pogoja ne izpolnjuje. Kot ugotavlja občinska volilna komisija, sta v Občini Dobrova- Polhov Gradec taki volišči, ki niti s prestavitvijo v drug prostor ne omogočata dostopa invalidom, dve.  

Volivci, ki so do sedaj volili na volišču v Kulturnem Domu Jakoba trobca, bodo po novem dobili povabilo, da se udeležijo volitev na volišču v prostorih gospodinjske učilnice v Osnovni šoli Polhov Gradec, ki je dostopna iz parkirišča pred šolo, volivci, ki so prej volili na Dobrovi v Kulturni dvorani zadružnega doma na Dobrovi, pa bodo po novem volili v prostorih avle v Osnovni šoli na Dobrovi, kjer je prav tako dostop omogočen iz glavnega vhoda šole.

Na voliščih Brezje, Butajnova, Športni center Gabrje, Hruševo in Zalog Setnik ostajajo volišča v istem objektu, vendar se selijo v druge prostore objekta, ki omogočajo dostop invalidom. Za volišče v Brezju se poskuša najti primernejši prostor, v neposredni bližini obstoječega volišča. O morebitni spremembi volišča pa bodo volivci pravočasno obveščeni, v kolikor bo do spremembe prišlo že v letošnjem letu, saj so postopki za spremembo sedeža volišča dolgotrajni. 
S tovrstnimi rešitvami je občina tako zagotovila, da se volišča ne ukinjajo, saj je upoštevanje pogoja dostopnosti obvezujoče, sicer z določenimi stroški za ureditev klančin in ureditev nadomestnih prostorov.
 
Po novem pa bodo tudi volivci zaselka Kurja vas svoj glas lahko oddali na volišču v Šentjoštu, kar je bila njihova dolgoletna želja. 
 
Občina je sledila tudi predlogu Državne volilne komisije ter predlagala Okrajni volilni komisiji, da se za izvedbo volitev in referendumov, bodisi na državni ali na lokalni ravni, uporablja ista določitev območij in sedežev volišč ter da si še naprej obojestransko nudijo pomoč pri zagotavljanju nemotene izvedbe vseh volilnih opravil. 


 

Pripravil/-a: Mateja Tavčar

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2018. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.