Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave
Križišče »pri transformatorju« na Dobrovi odslej varnejše z opozorilnim sistemom COPS@road
Datum objave: 25.7.2017
Občina Dobrova – Polhov Gradec je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila križišče ceste Dobrova-Stranska vas in Polhograjske ceste z opozorilnim sistemom COPS@road. Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje križišču in na prisotnost drugih udeležencev. Župan Občine Dobrova – Polhov Gradec Franc Setnikar je na simbolični otvoritvi poudaril, da gre za pozitiven prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev na tem obremenjenem križišču.

Na križišču ceste Dobrova-Stranska vas in Polhograjske ceste oziroma »pri transformatorju« so med leti 2011 in 2015 po poročanju Policijske uprave Ljubljana zabeležili 9 prometnih nezgod, po poročanju občine je bilo prometnih nesreč še več. Primarni razlogi za prometne nesreče so bili predvsem v slabši preglednosti križišča ter povečani hitrosti vozil na prednostni cesti.

Na omenjenem križišču je zdaj postavljen opozorilni sistem COPS@road (Collision Preventing Safety system). Sestavlja ga modularni nabor aktivnih prometnih znakov, individualno prilagojenih glede na posebnosti posameznega križišča. Z uporabo nabora detektorjev sistem zazna približevanje udeležencev križišču iz več smeri in jih s pomočjo rumenih utripalcev na kontrastni tabli opozarja na nevarnost trka v realnem času.

Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na križišču v Dobrovi

Na križišču »pri transformatorju« so postavljeni štirje moduli s kontrastno tablo, vgrajenimi prometnimi znaki »Stop« in »Križišče prednostne in neprednostne ceste« ter senzorsko nadzorovanimi aktivnimi utripajočimi lučmi. Moduli sistema COPS@road so med seboj brezžično povezani, aktivirajo pa se ob zaznavi sočasnega prihoda vozil v križišče in v realnem času opozarjajo na nevarnost trka.

Vse enote sistema so povezane z oddaljenim strežnik COPS, kamor posredujejo statistiko o hitrosti in zmanjšanju hitrosti vozil, pavšalno obremenitev križišča ter informacije o delovanju sistema. Kadar se po stranski cesti križišču približuje prometni udeleženec, ga rumeni utripalci pričnejo opozarjati na nevarno križišče. Če se sočasno na prednostni cesti proti križišču giblje še drugo vozilo, utripalci enote na prednostni cesti voznika opozorijo na potencialno nevarnost trka.

Tri enote sistema na križišču se napajajo na sončno energijo. V podjetju Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) poudarjajo, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

Skupaj za večjo prometno varnost

Župan Občine Dobrova – Polhov Gradec Franc Setnikar je na simbolični otvoritvi sistema COPS@road dejal: »Križišče predstavlja tveganje za prometne nesreče, saj gre za nevaren odsek, čemur botrujejo tudi podatki o številu prometnih nezgod Policijske uprave Ljubljana. V Občini Dobrova – Polhov Gradec smo prepoznali problematiko in podprli skupno financiranje postavitve opozorilnega sistema, saj je varnost naših občank in občanov, kot tudi vseh ostalih udeležencev v prometu na nevarnih cestnih odsekih, na prvem mestu. Veseli nas, da smo s skupnimi močmi poskrbeli za večjo varnost križišča in na ta način prispevali k varnejšemu jutri.«

Zavarovalnica Triglav projekt Skupaj za večjo prometno varnost izvaja že vse od leta 2014. V tem času je podprla postavitve sistemov COPS@road na nevarnih prometnih točkah v 22 občinah po Sloveniji, kjer obstaja povečana nevarnost trkov. Tako skladno s poslanstvom ustvarjanja varnejše prihodnosti aktivno prispeva k izboljšanju razmer na slovenskih cestah.

»V Zavarovalnici Triglav smo že vrsto let vpeti v projekte, s katerimi krepimo varnost na naših cestah. Na osnovi dosedanjih izkušenj vemo, da inovativni sistemi COPS@road bistveno zmanjšujejo verjetnost nesreč na nevarnih prometnih točkah, zato smo podprli že 22 postavitev sistema,« je o izvedbi projekta povedal Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav, in dodal: »Tokrat smo se za zagotavljanje varnosti povezali z občino Dobrova – Polhov Gradec in voznikom omogočili varnejšo vožnjo skozi križišče v Dobrovi, za katerega vemo, da se je na njem zgodilo že več prometnih nesreč.«

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K. »Verjamemo, da bo odslej tudi to križišče varnejše za vse prometne udeležence. Veseli nas sodelovanje z Občino Dobrova – Polhov Gradec in Zavarovalnico Triglav na področju povečevanja prometne varnosti na nevarnih točkah v Sloveniji. Le s sodelovanjem smo lahko uspešnejši in dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na naših cestah,« je pojasnil Peter Korun iz podjetja A.s.K.

 Enota opozorilnega sistema COPS@road v Dobrovi (59 kB)
 Franc Setnikar (župan občine Dobrova - Polhov Gradec); Aleš Klement (direktor OE Ljubljana Zavarovalnice Triglav); Peter Korun (direktor A.s.K) (100 kB)
 Simbolično odprtje opozorilnega sistema COPS@road v Dobrovi (112 kB)
 SZM_Postavitev opozorilnega sistema COPS@road v Dobrovi_21072017 (98 kB)

Pripravil/-a: Simona Kostrevc

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2019. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.