Občina Dobrova - Polhov Gradec Občina Dobrova - Polhov Gradec
OBČINA|VLOGE IN OBRAZCI|RAZPISI IN POZIVI|PREDPISI|NOVICE|PRIREDITVE|KONTAKT
NAJDI  
NOVICE > Delo občinske uprave-ceste
Simbolno prerezan trak ob zaključku sanacijskih del po lanskoletnih ujmah
Datum objave: 24.11.2015

Simbolno prerezan trak ob zaključku sanacijskih del po lanskoletnih ujmah

Polhov Gradec, 18. november – Na najbolj prizadetem območju občine Dobrova – Polhov Gradec – pri novem mostu v Petačevem grabnu - je potekala simbolna otvoritev obnovljene infrastrukture v občini po odpravi posledic lanskoletnih naravnih nesreč, ki je državo in občino stala blizu 2,5 milijona evrov.

Občina Dobrova - Polhov Gradec je ena izmed najbolj prizadetih slovenskih občin, ki so jo v lanskem letu močno prizadele in na nekaterih območjih celo preobrazile kar tri naravne ujme - sneg in žledolom v januarju in februarju 2014, neurja in poplave v avgustu in oktobru 2014. Občina je po nastalih situacijah nemudoma začela ukrepati ter poskrbela za vzpostavitev začasnih stanj. Vseskozi pa se je skupaj z državnimi organi in izvajalci posledic lotevala odpravljati celovito. Državni proračun je za sanacijska dela na območju občine Dobrova – Polhov Gradec prispeval 570.000 evrov, občina Dobrova – Polhov Gradec pa 830.000 evrov, vrednost intervencijskih del na vodotokih s strani ARSO-ta pa 750.000 evrov. Še vedno obstajajo področja, ki jih bo na območju občine Dobrova - Polhov Gradec potrebno sanirati, vendar je uspešno zaključenih že večina projektov, zato je tokrat »pri novem mostu« potekala slavnostna otvoritev, ki je bila simbol za otvoritev vse infrastrukture na nivoju celotne občine.

Dogodka se je udeležilo lepo število izvajalcev, ki so pri samih obnovitvenih delih na različnih področjih sodelovali ter krajanov, ki so današnjih razmer in stanja najbolj veseli. Kajti, kot je v nagovoru med drugim dejal župan Franc Setnikar, si danes ob pogledu na dolino izredno težko predstavljamo razdejanje in popolnoma popačeno podobo kraja pred meseci. Zahvalil se je vsem, ki so pri odpravi posledic kakorkoli sodelovali ter zaključil z željo, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo. Za njim je spregovoril direktor Agencije RS za okolje Joško Knez, ki je pohvalil izjemno dobro in korektno sodelovanje države in občine, čigar rezultat je tudi visok znesek vložka države, saj občina Dobrova – Polhov Gradec velja za območje, kamor je bilo za odpravo posledic naravnih nesreč vloženega največ državnega denarja. Sledil je simbolni prerez traku in blagoslov ter priprošnja, ki jo je opravil župnik v Črnem Vrhu Peter Nastran. S puščavskim pregovorom, ki pravi: "Na težavnih poteh najdeš dobre ljudi," in se povsem zlije s krajem dogodka, se je uradni del zaključil. Po njem so se zbrani odpravili v Polhograjsko graščino, kjer so imeli zbrani priložnost izkusiti in spoznati eno od turističnih ponudb Polhograjske graščine – čaj z grofom Blagajem.

Pripravil/-a: Mateja Tavčar

LAS - Barje z zaledjem Dobrote Blagajeve dežele Blagajeva pot Grajska poroka Prireditve v Blagajevi deželi
Kazalo vsebine | O straneh © Občina Dobrova - Polhov Gradec
O SPLETNIH STRANEH
OBČINE DOBROVA - POLHOV GRADEC
© Občina Dobrova - PolhovGradec 2004-2019. Vse pravice so pridržane.
Oblikovanje: Maša Kozjek
Tehnična izvedba: Eppro, Boštjan Kožuh s.p.